fbpx

Τα οφέλη της χορτοφαγίας: Πώς η πλούσια φυτική διατροφή βελτιώνει την υγεία μας

Τα τελευταία χρόνια, η χορτοφαγία έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να ακολουθούν μία διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης, βιώνοντας θετικά αποτελέσματα στην υγεία και την ευεξία τους. Μάλιστα, υπάρχουν πολλές μελέτες πλέον, οι οποίες αποδεικνύουν και επιστημονικά πως μία πλούσια φυτική διατροφή μπορεί να έχει πολλά οφέλη για το σώμα και το πνεύμα.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα δούμε ποιά είναι τα οφέλη της χορτοφαγίας και πώς μπορείτε εύκολα να τα αποκομίσετε υιοθετώντας τη!

Ποιά διατροφή θεωρείται χορτοφαγία;

Πριν περάσουμε στα οφέλη της χορτοφαγίας, είναι σημαντικό να δούμε ποιά διατροφή θεωρείται χορτοφαγική. Η χορτοφαγία είναι μία διατροφή, η οποία βασίζεται στο μεγαλύτερο μέρος της στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, και οσπρίων. Παράλληλα αποκλείονται το κρέας, τα πουλερικά και τα υποπροϊόντα τους, ενώ οι πιο αυστηρές μορφές αποκλείουν και τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, ακόμα και το μέλι. 

Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να επιλέξει να ακολουθήσει μία χορτοφαγική διατροφή είναι πολλοί, όπως για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ζώων, να βοηθήσει το περιβάλλον ή να βελτιώσει την υγεία του. Δεδομένου μάλιστα ότι η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει συσχετιστεί με την αύξηση του ρίσκου για καρδιακές παθήσεις και άλλα προβλήματα υγείας, αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω για να σκεφτείτε να βάλετε τη χορτοφαγία στη ζωή σας! 

Ποιά είναι τα οφέλη της χορτοφαγίας;

Τα οφέλη της χορτοφαγίας, εφόσον αποτελείται από υγιεινά γεύματα, πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, είναι πολλά και έχουν να κάνουν με τη βελτίωση διαφόρων λειτουργιών του οργανισμού. Τα σημαντικότερα οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής είναι:

  1. Βελτίωση της υγείας της καρδιάς

Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της χορτοφαγίας είναι οι ευεργετικές ιδιότητες που έχει στην υγεία της καρδιάς. Σύμφωνα με έρευνες, η χορτοφαγική διατροφή, η οποία είναι χαμηλή σε υδρογονωμένα λιπαρά και χοληστερίνη, μειώνει σημαντικά το ρίσκο για χρόνιες καρδιακές παθήσεις, καρδιακή προσβολή και έμφραγμα. Εμπλουτίζοντας λοιπόν τη διατροφή σας με όσπρια, όπως οι φακές τα και τα φασόλια, φρέσκα φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς, μπορείτε να θωρακίσετε την καρδιά σας!

  1. Αύξηση του προσδόκιμου ζωής

Κι όμως, η χορτοφαγία σχετίζεται άμεσα με τη μακροζωία, ενώ αντίθετα η υπερβολική κατανάλωση κρέατος έχει συσχετιστεί με αυξημένη θνησιμότητα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι περιοχές της Ελλάδας, όπως η Ικαρία και η Κρήτη, γνωστές για το μεγάλο προσδόκιμο ζωής των κατοίκων, ακολουθούν τη Μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, και καρπούς! Στη διατροφή αυτή, η κατανάλωση κρέατος είναι περιορισμένη, ενώ επικεντρώνεται στην κατανάλωση παραδοσιακών plant-based φαγητών, όπως:

  1. Βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού

Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα προϊόντα ολικής άλεσης έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και άλλων δυσλειτουργιών του πεπτικού συστήματος, όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Παράλληλα, η χορτοφαγία ενισχύει την εντερική μικροχλωρίδα, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού, αλλά και στη σωστή λειτουργία όλου του οργανισμού. Ένα ισορροπημένο μικροβίωμα, το οποίο εμπλουτίζεται από την επαρκή κατανάλωση φυτικών ινών, βοηθά επίσης στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, ενισχύει το ανοσοποιητικό και δρα εναντίον των φλεγμονών!

  1. Μείωση ρίσκου διαβήτη τύπου 2

Η σύνδεση μεταξύ της διατροφής και του διαβήτη είναι γνωστή, με το αυξημένο βάρος να αποτελεί επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα. Η χορτοφαγία έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειωθεί το ρίσκο για διαβήτη τύπου 2, καθώς έτσι περιορίζεται η κατανάλωση των υδρογονωμένων λιπαρών που υπάρχουν στο κρέας. Επιπλέον η χορτοφαγική διατροφή είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, και αντιοξειδωτικά, τα οποία θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι σε διάφορες ασθένειες, σε συνδυασμό με την αφθονία των πολύτιμων φυτοχημικών (χημικές ουσίες που παράγουν τα φυτά για προστατευτούν από ιούς, μύκητες και βακτήρια) που περιέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτοχημικά είναι: 

  • Τα βατόμουρα
  • Οι φράουλες
  • Τα μούρα
  • Τα σταφύλια
  • Τα κεράσια
  • Το κουνουπίδι
  • Το σκόρδο
  • Το λάχανο
  • Τα καρότα
  • Το μπρόκολο
  • Οι πιπεριές
  1. Απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους είναι ένα από τα πιο άμεσα αποτελέσματα που θα δείτε ακολουθώντας μία χορτοφαγική διατροφή. Μάλιστα, η αλλαγή από μία διατροφή που περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες κρέατος σε μία χορτοφαγική διατροφή, μειώνει το ρίσκο για παχυσαρκία. Οπότε, αν επιθυμείτε να χάσετε βάρος, μία πλούσια φυτική διατροφή είναι ένας ιδανικός τρόπος για να το καταφέρετε. Εστιάζοντας σε θρεπτικές τροφές, όπως τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και τα προϊόντα ολικής άλεσης, μπορείτε εύκολα να χάσετε κιλά και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, χωρίς να πεινάτε! 

  1. Ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου

Η χορτοφαγία δεν έχει μόνο οφέλη για το σώμα, αλλά και για τον εγκέφαλο, αφού μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την εγκεφαλική λειτουργία, μειώνοντας το ρίσκο ασθενειών, όπως το Alzheimer. Η υψηλή περιεκτικότητα της χορτοφαγικής διατροφής σε Ω-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, στη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης, στην ικανότητα συγκέντρωσης, και στη νευροπλαστικότητα, την ικανότητα δηλαδή του εγκεφάλου να αλλάζει δομικά τη λειτουργία του μέσω της δημιουργίας νέων συνάψεων. Αυτό, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητα κάποιου να:

  • Αποκτά νέες γνώσεις. 
  • Βελτιώνει τις δεξιότητές του.
  • Ενισχύει κάποιες εγκεφαλικές περιοχές και λειτουργίες.
  • Διατηρεί την υγεία του εγκεφάλου για μεγαλύτερο διάστημα.
  • Αποκατασταθεί μετά από κάποια εγκεφαλική βλάβη.

Η χορτοφαγία έχει αμέτρητα οφέλη για την υγεία του οργανισμού, καθώς συμβάλει στην πρόληψη πολλών ασθενειών, τη μακροζωία, αλλά και τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, χάρη στην υψηλή της περιεκτικότητα σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Υιοθετώντας μία χορτοφαγική διατροφή λοιπόν, μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία και την ευεξία σας, παρέχοντας στον οργανισμό σας όλα όσα έχει ανάγκη, σε αφθονία!