fbpx

Μεσογειακή Διατροφή σε Vegan Έκδοση: Ποια είναι τα οφέλη της

Η μεσογειακή διατροφή είναι γνωστή για τα οφέλη που έχει για την υγεία, αποτελώντας ένα από τα πιο υγιεινά είδη διατροφής παγκοσμίως. Το ίδιο ισχύει και για τη vegan διατροφή, με την οποία μοιράζεται πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ελληνική κουζίνα έχει αμέτρητες vegan συνταγές μεσογειακής διατροφής! 

Τόσο η μεσογειακή, όσο και η vegan διατροφή είναι πλούσιες σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς και προϊόντα ολικής άλεσης, τρόφιμα τα οποία αποτελούν ένα χρυσωρυχείο θρεπτικών συστατικών και βιταμινών για τον οργανισμό. Ποιά είναι όμως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε διατροφής και πώς μπορεί να γίνει ένα πετυχημένο γευστικό πάντρεμα μεταξύ των δύο; Ας το δούμε παρακάτω!

Μεσογειακή διατροφή: Το μυστικό της μακροζωίας στο πιάτο σας

Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα είδος διατροφής, το οποίο έχει βασιστεί στις διατροφικές συνήθειες των λαών της Μεσογείου. Χάρη στην εποχικότητα και τη μοναδική νοστιμιά των πιάτων της, άρχισε σταδιακά να γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, αποτελώντας σήμερα ένα από τα κορυφαία είδη διατροφής παγκοσμίως. Και όχι αδίκως, καθώς το συγκεκριμένο είδος διατροφής έχει μια σειρά από σημαντικά οφέλη για την υγεία, τα οποία οφείλονται στις εξαιρετικά θρεπτικές τροφές που περιέχει. 

Σε ποιές αρχές βασίζεται η μεσογειακή διατροφή;

Η φιλοσοφία της μεσογειακής διατροφής βασίζεται στην κατανάλωση τροφών, οι οποίες είναι καθόλου ή ελάχιστα επεξεργασμένες, διατηρώντας έτσι τα θρεπτικά τους συστατικά και τη νοστιμιά τους.Οι βασικές της αρχές είναι:

  • Κατανάλωση άφθονων φρέσκων λαχανικών.
  • Χρήση εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου.
  • Κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης και ξηρών καρπών.
  • Κατανάλωση οσπρίων δύο φορές την εβδομάδα.
  • Κατανάλωση ψαριού τρεις φορές την εβδομάδα.
  • Μείωση του κόκκινου κρέατος.
  • Κατανάλωση γαλακτοκομικών σε εβδομαδιαία βάση.

Vegan διατροφή: Μία εναλλακτική επιλογή με αμέτρητα οφέλη

Τα τελευταία χρόνια, η vegan διατροφή έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής και, όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται για μία μόδα, αλλά για μία συνειδητή επιλογή και τρόπο ζωής. Βασική αρχή του βιγκανισμού είναι ο αποκλεισμός όλων των ζωικών τροφών από τη διατροφή, τόσο για λόγους υγείας, όσο και για ηθικούς λόγους. 

Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότεροι από αυτούς που ακολουθούν μία vegan διατροφή είναι ενάντια στο θάνατο και την εκμετάλλευση των ζώων. Άλλος ένας λόγος όμως που κάποιος μπορεί να είναι vegan είναι για να βοηθήσει στην προστασία του περιβάλλοντος, αφού η εκτροφή βοοειδών είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες περιβαλλοντικής μόλυνσης.

Ποιές είναι οι βασικές αρχές για μία υγιεινή και ισορροπημένη vegan διατροφή;

Όπως είπαμε και παραπάνω, η vegan διατροφή αποκλείει όλα τα ζωικά προϊόντα, πολλές φορές ακόμα και το μέλι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται αναπόφευκτα κάποιες ελλείψεις θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό ένα τέτοιο είδος διατροφής να ακολουθεί κάποιες βασικές αρχές, ώστε να είναι υγιεινό και βιώσιμο. 

Για να ακολουθήσει λοιπόν κάποιος με ασφάλεια τη vegan διατροφή, θα πρέπει να καταναλώνει:

  • Τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά.
  • Όσπρια, ξηρούς καρπούς και προϊόντα ολικής άλεσης.  
  • Υποκατάστατα γαλακτοκομικών προϊόντων από σόγια, αμύγδαλο, βρώμη και άλλες φυτικές πηγές.
  • Μη επεξεργασμένα έλαια και φυτικά βούτυρα, όπως το φυστικοβούτυρο, το αμυγδαλοβούτυρο και το βούτυρο κάσιους.
  • Τρόφιμα, τα οποία έχουν εμπλουτιστεί με διάφορες βιταμίνες και μέταλλα που λείπουν από την αυστηρά χορτοφαγική διατροφή, όπως οι βιταμίνες Β12 και D, το σελήνιο και ο σίδηρος. 
  • Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής, εφόσον έχει κριθεί απαραίτητο από κάποιο γιατρό.

Πώς μπορεί να γίνει συνδυασμός της vegan με τη μεσογειακή διατροφή

Από όσα είπαμε παραπάνω, είναι εμφανές ότι η μεσογειακή και η vegan διατροφή έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά και ως εκ τούτου μπορούν να συνδυαστούν εξαιρετικά μεταξύ τους!

Για να γίνει ένα αρμονικό πάντρεμα μεταξύ της vegan και της μεσογειακής διατροφής, στην ουσία θα πρέπει να αντικατασταθούν τα ζωικά προϊόντα με φυτικά. Σε αυτό το σημείο, κάτι που προβληματίζει πολλούς είναι από που θα παίρνουν την πρωτεΐνη που χρειάζονται. Ευτυχώς όμως υπάρχουν πολλές πηγές πρωτεΐνης για χορτοφάγους, όπως τα όσπρια, το τόφου και οι ξηροί καρποί. 

Οι τροφές αυτές είναι μάλιστα μερικές από τις κυριότερες της μεσογειακής διατροφής, οπότε στην πραγματικότητα είναι πολύ εύκολο να ακολουθήσει κανείς μία vegan μεσογειακή διατροφή, χωρίς να δυσκολευτεί!  

Τα οφέλη της vegan μεσογειακής διατροφής

Συνδυάζοντας τη vegan με τη μεσογειακή διατροφή, μπορεί κάποιος να αποκομίσει τα οφέλη και των δύο! Όσον αφορά στα οφέλη της μεσογειακής διατροφής για την υγεία είναι πολλά και σημαντικά. Εξίσου σημαντικά είναι όμως και τα οφέλη της vegan διατροφής, τα οποία έρχονται να προστεθούν σε αυτά της μεσογειακής, ενισχύοντάς τα σημαντικά.

Τα κυριότερα οφέλη λοιπόν της vegan μεσογειακής διατροφής είναι ότι: 

  • Βοηθάει στην απώλεια βάρους και τη διατήρησή της.
  • Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. 
  • Βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών.
  • Μειώνει το ρίσκο επιπλοκών σε όσους πάσχουν από διαβήτη.
  • Μειώνει το ρίσκο για διάφορες μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακά νοσήματα. 
  • Προλαμβάνει τη νόσο Alzheimer.
  • Προλαμβάνει το διαβήτη τύπου 2.
  • Ανακουφίζει τα συμπτωμάτων ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Επιπλέον, μία vegan μεσογειακή διατροφή βοηθάει παράλληλα και στην προστασία του περιβάλλοντος, ακριβώς όπως και η vegan διατροφή, αφού αποκλείει τα ζωικά προϊόντα!

Ιδέες για συνταγές vegan μεσογειακής διατροφής

Πολλά από τα πιο αγαπημένα ελληνικά παραδοσιακά πιάτα δεν περιέχουν ζωικά προϊόντα! Ακόμη κι αν περιέχουν όμως, είναι πολύ εύκολο να φτιάξει κανείς μία εξίσου νόστιμη vegan μεσογειακή συνταγή. 

Μερικές ιδέες για συνταγές vegan μεσογειακής διατροφής που συνδυάζουν στοιχεία και από τα δύο είδη διατροφής είναι:

Ο συνδυασμός της μεσογειακής με τη vegan διατροφή είναι ένας από τους πιο εύκολους και ταιριαστούς, καθώς η ελληνική γαστρονομία είναι γεμάτη από πεντανόστιμα χορτοφαγικά πιάτα. Ακολουθώντας μία vegan μεσογειακή διατροφή, ο καθένας μπορεί να βελτιώσει την υγεία του και να προστατεύσει το περιβάλλον, απολαμβάνοντας παράλληλα τις μοναδικές γεύσεις της παραδοσιακής μας κουζίνας!