fbpx

Ιδέες για λαχταριστές σαλάτες με όσπρια, σκέτη απόλαυση

Θρεπτικές, χορταστικές και πεντανόστιμες, οι σαλάτες με όσπρια είναι μία από τις πιο υγιεινές, εύκολες και γρήγορες επιλογές γεύματος που μπορείτε να κάνετε. Τα όσπρια αποτελούν από μόνα τους μία εξαιρετικά θρεπτική τροφή, όμως όταν συνδυαστούν με λαχανικά, μυρωδικά, κρέας, ψάρι και άλλα υλικά, η θρεπτική αξία και η γεύση τους απογειώνονται!

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα δούμε ιδέες για τις πιο λαχταριστές σαλάτες με όσπρια, καθώς και χρήσιμα tips που θα σας βοηθήσουν να φτιάχνετε πάντα υπέροχες σαλάτες οσπρίων για εσάς και τους αγαπημένους σας. Πάμε να τα δούμε!

Ιδέες για λαχταριστές σαλάτες με όσπρια

Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε υπέροχες ιδέες συνταγών για σαλάτες οσπρίων με μαυρομάτικα φασόλια, φακές και ρεβίθια:

Σαλάτες οσπρίων με μαυρομάτικα φασόλια

Σαλάτες οσπρίων με φακές

Σαλάτες οσπρίων με ρεβίθια

  • Σαλάτα με ρεβίθια & τριμμένο κουνουπίδι
  • Σαλάτα με ρεβίθια, πιπεριά, μαϊντανό, σέλερι και λεμόνι
  • Σαλάτα με ρεβίθια, φέτα και αγκινάρες
  • Ζεστή σαλάτα με ρεβίθια, μπούκοβο, μέντα και μαϊντανό
  • Σαλάτα με ρεβίθια και τρίχρωμη κινόα με καλαμπόκι
  • Μεσογειακή σαλάτα με ρεβίθια, ντομάτα, αγγούρι, ελιές, κρεμμύδι και φέτα
  • Σαλάτα με χαλούμι, ρεβίθια, ντομάτα και μέντα
  • Σαλάτα με ρεβίθια, κινόα, σκόρδο και κουνουπίδι

Tips για να δημιουργήσετε λαχταριστές σαλάτες με όσπρια

Το να φτιάξετε νόστιμες και χορταστικές σαλάτες οσπρίων δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Με λίγη δημιουργικότητα, ευελιξία και τα tips που μοιραζόμαστε μαζί σας παρακάτω, μπορείτε να συνδυάσετε τα υλικά που έχετε ήδη στο ράφι και το ψυγείο σας με σίγουρη επιτυχία!

  1. Μουλιάστε και βράστε τα όσπρια

Σχεδόν όποιο όσπριο κι αν επιλέξετε ως βασικό συστατικό της σαλάτας σας, θα πρέπει να το μουλιάσετε και να το βράσετε πριν το χρησιμοποιήσετε. Ο γενικός κανόνας είναι ότι τα όσπρια θα πρέπει να μουλιάσουν σε μπόλικο νερό όλο το βράδυ ή για τουλάχιστον 8 ώρες πριν τα μαγειρέψετε. Αφού περάσει αυτό το χρονικό διάστημα, θα πρέπει να τα ξεπλύνετε καλά και να τα αφήσετε να βράσουν, μέχρι να μαλακώσουν. Με τη διαδικασια αυτή, τα όσπρια θα είναι έτοιμα να μπουν σε οποιαδήποτε σαλάτα επιλέξετε να φτιάξετε!

  1. Επιλέξτε φρέσκα λαχανικά

Εκτός από τα όσπρια, τα λαχανικά είναι ένα ακόμα βασικό συστατικό της σαλάτας, αλλά και το στοιχείο που θα δώσει χρώμα και ζωντάνια στο πιάτο σας. Οι ντομάτες, τα ξερά κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το αγγούρι και οι πιπεριές είναι οι πιο δημοφιλείς επιλογές λαχανικών για σαλάτες οσπρίων. Μη διστάσετε όμως να φανείτε δημιουργικοί, χρησιμοποιώντας κολοκύθα, κολοκυθάκια, κουνουπίδι, καρότο και ό,τι άλλο θελήσετε, ανάλογα με την έμπνευσή σας.

  1. Χρησιμοποιήστε άφθονα μυρωδικά

Τα μυρωδικά είναι τα μαγικά συστατικά που θα δώσουν extra γεύση στη σαλάτα σας! Ο βασιλικός, η ρίγανη, η μέντα, ο δυόσμος και ο μαϊντανός είναι μερικά από τα καλύτερα μυρωδικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τόσο στις κρύες, όσο και στις ζεστές σαλάτες οσπρίων. Η συμβουλή μας είναι να πειραματιστείτε με διάφορους συνδυασμούς μυρωδικών, ώσπου να βρείτε αυτόν που ταιριάζει στο κάθε όσπριο!

Extra tip: Εκτός από μυρωδικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ξηρούς καρπούς, όπως τα φουντούκια και τα καρύδια, αλλά και φρούτα, όπως μανταρίνια, μήλα, μάνγκο και φράουλες.

  1. Φτιάξτε ένα γευστικό dressing

Στις σαλάτες με όσπρια, το dressing κάνει όλη τη διαφορά! Τα όσπρια από μόνα τους έχουν ουδέτερη γεύση, το οποίο σημαίνει ότι το κατάλληλο dressing και τα μπαχαρικά μπορούν να τα αναδείξουν μοναδικά. Δε χρειάζεται να είναι κάτι περίπλοκο -λίγο αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, ξύδι και λεμόνι είναι τα μόνα που χρειάζονται για να δώσετε νοστιμιά στη σαλάτα σας. Αν θέλετε όμως να πάτε το dressing σας σε άλλο επίπεδο, πειραματιστείτε με υλικά, όπως η μουστάρδα, η μαγιονέζα, το βαλσάμικο ξύδι, το σκόρδο και το μέλι. 

  1. Προσθέστε μία επιπλέον πηγή πρωτεΐνης

Τα όσπρια είναι από μόνα τους μία εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, όμως αν θέλετε να κάνετε τη σαλάτα σας ακόμα πιο χορταστική, μπορείτε να προσθέσετε μία επιπλέον πρωτεΐνη. Κοτόπουλο, σολωμός, τόνος, σαρδέλες, φέτα, μοτσαρέλα, γραβιέρα, τόφου… Οι επιλογές είναι αμέτρητες, οπότε μπορείτε να κάνετε αυτή που ταιριάζει περισσότερο με τα λαχανικά και τα όσπρια που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε! 

Γεμάτες νοστιμιά και θρεπτικά συστατικά, οι σαλάτες με όσπρια αποτελούν πλήρη γεύματα που θα σας χορτάσουν και θα σας δώσουν την ενέργεια που χρειάζεστε. Δοκιμάζοντας τις παραπάνω συνταγές και ακολουθώντας τα tips που μοιραστήκαμε μαζί σας, είναι σίγουρο ότι οι σαλάτες οσπρίων θα γίνουν το νέο αγαπημένο σας γεύμα!