fbpx

Συντήρηση αμπελόφυλλων: Τα μυστικά για να τα διατηρείτε ακέραια

Τα αμπελόφυλλα είναι ένα εποχιακό συστατικό, το οποίο δεν μπορείτε να βρείτε φρέσκο καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου. Γι’αυτό, καλό είναι να γνωρίζετε τα μυστικά γύρω από τη συντήρηση αμπελόφυλλων, ώστε να μπορέσετε να τα διατηρήσετε ακέραια και να τα χρησιμοποιείτε όποτε θέλετε σε συνταγές για ντολμαδάκια και όχι μονο! 

Αν λοιπόν αναρωτιέστε: ‘Πώς διατηρώ τα αμπελόφυλλα;’ σας δίνουμε την απάντηση στο παρακάτω άρθρο, μαζί με πολλές ακόμα χρήσιμες πληροφορίες. Ας ξεκινήσουμε!

Πώς να επιλέξετε σωστά τα αμπελόφυλλα;

Πριν μιλήσουμε για τη σωστή συντήρηση των αμπελόφυλλων, είναι σημαντικό να δούμε πώς τα επιλέγετε σωστά και ποιά είναι τα στοιχεία που πρέπει να προσέξετε. Αρχικά, ένα βασικό στοιχείο είναι η εποχικότητα! Τα αμπελόφυλλα μαζεύονται κατά κανόνα το Μάιο, την εποχή που οι αμπελουργοί κόβουν τα φύλλα από τα αμπέλια τους, ώστε να επιτρέψουν στον ήλιο να φτάσει στα τσαμπιά των σταφυλιών και να τα μεστώσει. Φυσικά, ο καλύτερος τρόπος να καταναλώσετε τα αμπελόφυλλα είναι φρέσκα, όταν θα έχουν πρωτομαζευτεί από το αμπέλι. Επειδή όμως αυτό δεν είναι εύκολο, η κατάλληλη συντήρηση είναι το μυστικό για να τα απολαύσετε και να τα χρησιμοποιήσετε σε συνταγές για πολύ καιρό μετά τη συγκομιδή τους!

Τί πρέπει να προσέξετε στην επιλογή των αμπελόφυλλων;

Το κυριότερο στοιχείο που θα πρέπει να προσέξετε όταν επιλέγετε αμπελόφυλλα είναι η φρεσκάδα και η αγνότητά τους. Πολλοί παραγωγοί ψεκάζουν με φυτοφάρμακα τα αμπέλια τους την άνοιξη, οπότε θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προέλευση και τον τρόπο παραγωγής των αμπελόφυλλων. Οι καλύτερες επιλογές λοιπόν είναι είτε να τα μαζέψετε μόνοι σας από ένα μέρος που γνωρίζετε καλά, είτε να τα προμηθευτείτε από μία βιολογική αγορά. Αν επιλέξετε να μαζέψετε μόνοι σας αμπελόφυλλα, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού δεν είναι όλες οι ποικιλίες ίδιες και δεν είναι όλες κατάλληλες για μαγειρική. Οπότε, αν δεν είστε σίγουροι, καλό είναι να προτιμήσετε έτοιμα αμπελόφυλλα σε άλμη ή να τα προμηθευτείτε από κάποιον παραγωγό που εμπιστεύεστε.

Πώς να κόψετε τα αμπελόφυλλα;

Σε περίπτωση που επιλέξετε να κόψετε μόνοι σας τα αμπελόφυλλα απευθείας από την κληματαριά, είναι πολύ σημαντικό να προσέξετε πώς θα το κάνετε, ώστε να μην καταστρέψετε το φυτό και τα λουλούδια του σταφυλιού. Επιλέξτε τα φύλλα με ανοιχτό πράσινο χρώμα, κρατώντας ένα μέρος από το κοτσάνι τους, ώστε να μη διαλυθούν τα φύλλα κατά τη μεταφορά. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγετε τα φύλλα που βρίσκονται ακριβώς πάνω από μικρά τσαμπιά σταφυλιών, αφού έτσι τα αφήνετε εκτεθειμένα στις ακτίνες του ήλιου και κινδυνεύουν να καούν. 

Πώς συντηρείτε σωστά τα αμπελόφυλλα σε άλμη;

Η σωστή συντήρηση των αμπελόφυλλων είναι το Α και το Ω, προκειμένου να διατηρήσουν για καιρό τη φρεσκάδα και τη νοστιμιά τους. Για να συντηρήσετε σωστά τα αμπελόφυλλα, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα (τα υλικά είναι για περίπου 160 αμπελόφυλλα):

  1. Πλύνετε πολύ καλά τα αμπελόφυλλα, ώστε να απομακρύνετε το χώμα και τη σκόνη που τυχόν έχουν πάνω τους. 
  2. Γεμίστε μία λεκάνη με 2 λίτρα νερό και 180 γρ χοντρό αλάτι.
  3. Μοιράστε τα φύλλα σε δύο γυάλινα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς και τοποθετήστε ένα βάρος πάνω τους, όπως μία μικρή πέτρα, ώστε να μην μετακινηθούν.
  4. Γεμίστε τα βάζα με το μείγμα νερού και αλατιού.
  5. Κλείστε καλά τα βάζα και διατηρήστε τα σε ένα δροσερό και σκοτεινό σημείο. 
  6. Όταν θελήσετε να τα χρησιμοποιήσετε σε κάποια συνταγή, θα πρέπει πρώτα να τα ζεματίσετε σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά.

Πώς μπορείτε να συντηρήσετε τα αμπελόφυλλα στην κατάψυξη;

Ένας άλλος τρόπος για να συντηρήσετε αμπελόφυλλα, ώστε αυτά να είναι έτοιμα για κατανάλωση ανά πάσα στιγμή, είναι να τα διατηρήσετε στην κατάψυξη, ακολουθώντας τα εξής βήματα:

  1. Πλύνετε πολύ καλά τα αμπελόφυλλα, ώστε να απομακρύνετε το χώμα και τη σκόνη που τυχόν έχουν πάνω τους. 
  2. Χωρίστε τα αμπελόφυλλα σε εικοσάδες.
  3. Γεμίστε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό, προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και αφήστε το να βράσει.
  4. Μόλις βράσει το νερό, αρχίστε να ρίχνετε τα αμπελόφυλλα μέσα στην κατσαρόλα σε εικοσάδες, όπως τα έχετε χωρίσει, και αφήστε τα να βράσουν 2-3 λεπτά την κάθε φορά.
  5. Αφού βράσουν τα φύλλα, τοποθετήστε τα σε ένα σουρωτήρι.
  6. Αφήστε τα να κρυώσουν και να στραγγίξουν καλά για περίπου 1 ώρα.
  7. Αφού κρυώσουν και στραγγίξουν, τυλίξτε την κάθε εικοσάδα σε ρολό και τυλίξτε το κάθε ρολό με μία διαφανή μεμβράνη. 
  8. Βάλτε τα σε μία πλαστική σακούλα και διατηρήστε τα έτσι στην κατάψυξη.
  9. Όταν θελήσετε να χρησιμοποιήσετε τα αμπελόφυλλα αυτά σε μία συνταγή, θα πρέπει να τα ξεπαγώσετε τελείως πρώτα.

Σε ποιές συνταγές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα αμπελόφυλλα;

Φυσικά, η πιο διάσημη συνταγή που μπορείτε να φτιάξετε με τα αμπελόφυλλα είναι τα παραδοσιακά ελληνικά ντολμαδάκια γιαλαντζί ή με γέμιση κιμά. Όμως, μπορείτε να τυλίξετε κι άλλα φαγητά με αμπελόφυλλα, εκτός από ντολμαδάκια. Μπορείτε για παράδειγμα να τυλίξετε με αμπελόφυλλα μικρά ψάρια, όπως η σαρδέλα ή μεγάλα ψάρια, όπως η τσιπούρα, καθώς και κομμάτια κρέατος, δίνοντάς τους μία ιδιαίτερη γεύση. Επίσης, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες, να γεμίσετε με αυτά ένα κοτόπουλο, να τα μαγειρέψετε σαν σούπα με κριθαράκι, ή ακόμα και να τα τηγανίσετε ολόκληρα, δημιουργώντας τσιπς. Οι επιλογές είναι αμέτρητες!

Αυτά ήταν λοιπόν όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τη σωστή συντήρηση των αμπελόφυλλων, είτε στην κατάψυξη, είτε σε άλμη. Διατηρώντας σωστά τα αμπελόφυλλα, μπορείτε να τα έχετε πάντα στη διάθεσή σας φρέσκα και έτοιμα για χρήση σε κάθε συνταγή!