fbpx

Η Paliria προτείνει: Συνταγές για μαγειρευτά φαγητά χωρίς γλουτένη

Η ελληνική κουζίνα είναι γεμάτη από λαχταριστές συνταγές που συνδυάζουν φρεσκάδα, νοστιμιά και πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Περιλαμβάνει όμως και αμέτρητα φαγητά χωρίς γλουτένη, οπότε ακόμα κι αν κάποιος έχει δυσανεξία σε αυτή, μπορεί να απολαύσει σχεδόν όλες τις παραδοσιακές συνταγές του τόπου μας! 

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν μοιραζόμαστε μαζί σας υπέροχες συνταγές για μαγειρευτά φαγητά χωρίς γλουτένη, με την υπογραφή της Paliria. Καλή απόλαυση!

Πότε θα πρέπει να προτιμήσετε το φαγητό χωρίς γλουτένη;

Το φαγητό χωρίς γλουτένη προτιμάται συνήθως από άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη. Σε αυτά τα δύο αυτοάνοσα νοσήματα, ο οργανισμός δεν μπορεί να επεξεργαστεί τη γλουτένη, με αποτέλεσμα να προκαλούνται διάφορα ενοχλητικά συμπτώματα, όπως πόνος στο στομάχι και φούσκωμα. Ευτυχώς, υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία από τρόφιμα χωρίς γλουτένη, όπως τα όσπρια, τα λαχανικά, το κρέας και το ψάρι. Πάμε λοιπόν να δούμε μερικές πεντανόστιμες και υγιεινές συνταγές χωρίς γλουτένη!

Οι πιο νόστιμες συνταγές για μαγειρευτά φαγητά χωρίς γλουτένη

  1. Αρακάς με πατάτες

Αναζητάτε μία super υγιεινή, θρεπτική και γρήγορη συνταγή για αρακά; Ο αρακάς με πατάτες είναι ιδανική για αυτή την περίπτωση! Η συνταγή αυτή συνδυάζει τον φρέσκο αρακά με πατάτες, καρότο, και πλούσια σάλτσα ντομάτας, δημιουργώντας ένα πεντανόστιμο πιάτο γεμάτο φυτικές ίνες. Συνδυάζεται ιδανικά με ψωμί και φέτα!

  1. Γίγαντες γιαχνί με καραμελωμένα κρεμμύδια & καπαρόφυλλα

Οι γίγαντες είναι ένα από τα αγαπημένα όσπρια των Ελλήνων. Επίσης, είναι ένα φαγητό χωρίς γλουτένη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να το απολαμβάνουν άφοβα όσοι έχουν δυσανεξία. Σε αυτή τη συνταγή, οι γίγαντες συνδυάζονται με γλυκά καραμελωμένα κρεμμύδια και καπαρόφυλλα, δημιουργώντας ένα γευστικό και ισορροπημένο πιάτο.

  1. Ντολμαδάκια με τρίχρωμη κινόα & ψητά λαχανικά

Τα ντολμαδάκια είναι από τα πιο αγαπημένα ελληνικά φαγητά! Αν νομίζετε όμως ότι μπορούν να καταναλωθούν μόνο ως μεζές, κάνετε λάθος -μπορούν να αποτελέσουν και ένα πεντανόστιμο κυρίως πιάτο, με το κατάλληλο συνοδευτικό. Στη συνταγή αυτή, τα ντολμαδάκια με τρίχρωμη κινόα συνδυάζονται με ψητά λαχανικά για να δημιουργήσουν ένα χορταστικό πιάτο χωρίς γλουτένη!

  1. Κοτόπουλο με πατάτες φούρνου

Αν υπάρχει ένα φαγητό που αρέσει σχεδόν σε όλους, μικρούς και μεγάλους, αυτό είναι το κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο! Απλό, αλλά πεντανόστιμο, το πιάτο αυτό αποτελεί ιδανική επιλογή τόσο για οικογενειακά τραπέζια, όσο και για meal prep. Θα γίνει σίγουρα ένα από τα αγαπημένα σας πιάτα!

  1. Ρεβιθάδα κοκκινιστή με κουνουπίδι

Αυτή είναι μία από τις καλύτερες συνταγές χωρίς γλουτένη για εκείνες τις κρύες μέρες που λιγουρεύεστε ένα αχνιστό κοκκινιστό φαγητό. Στο συγκεκριμένο πιάτο, το κουνουπίδι και τα ρεβύθια μαγειρεύονται μέσα σε λαχταριστή κόκκινη σάλτσα, δημιουργώντας ένα πεντανόστιμο πιάτο, ιδανικό όχι μόνο για όσους αποφεύγουν τη γλουτένη, αλλά και για όσους ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή!

  1. Γεμιστά

Ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, τα γεμιστά δεν έχουν μόνο αξεπέραστη γεύση, αλλά και υψηλή διατροφική αξία! Τα φρέσκα λαχανικά και το σωστό ψήσιμο κάνουν τη διαφορά στη συνταγή αυτή, διαφυλάσσοντας τα θρεπτικά της συστατικά και δίνοντάς της μοναδική νοστιμιά.

  1. Φάβα με μανιτάρια και ντοματίνια

Ο συνδυασμός της κρεμώδους πλούσιας φάβας με τα ζουμερά ψητά λαχανικά και ντοματίνια είναι πραγματικά ακαταμάχητος! Επιπλέον, αποτελεί ένα ‘πάντρεμα’ γεμάτο θρεπτικά συστατικά αφού η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες της φάβας συνδυάζονται με τις βιταμίνες των λαχανικών. Ο καλύτερος τρόπος να απολαύσετε το συγκεκριμένο πιάτο είναι ζεστό με ένα ποτήρι κρασί!

  1. Ρεβίθια με φιλέτο κοτόπουλο

Ο συνδυασμός των ρεβιθιών με το κοτοπουλο δεν είναι μόνο πεντανόστιμος, αλλά δημιουργεί και ένα υγιεινό και χορταστικό πιάτο με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους αθλούνται ή για όσους δεν έχουν αρκετό χρόνο για να αφιερώσουν στο μαγείρεμα!

  1. Ριζότο με αμπελόφυλλα

Το ριζότο με αμπελόφυλλα είναι η απόλυτη παραλλαγή του σπανακόρυζου και ένας πεντανόστιμος τρόπος να αποκομίσετε τα οφέλη των αμπελόφυλλων! Αν αναζητάτε μία πρωτότυπη συνταγή χωρίς γλουτένη για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας στο επόμενο τραπέζι που θα κάνετε, το ριζότο με αμπελόφυλλα είναι μία εξαιρετική επιλογή.

  1. Φασολάκια λαδερά

Τα λαδερά φασολάκια είναι ένα από τα αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας! Η νοστιμιά τους βασίζεται στα αγνά συστατικά, τα φρέσκα λαχανικά και φυσικά στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε τοπικής σπεσιαλιτέ. Συνοδεύονται εξαιρετικά με αφράτο ψωμί και φέτα!

Δοκιμάζοντας τις συνταγές που μοιραστήκαμε μαζί σας, μπορείτε πολύ εύκολα να απολαύσετε νόστιμα και υγιεινά πιάτα χωρίς γλουτένη. Μη διστάσετε να πειραματιστείτε, βάζοντας τα δικά σας στοιχεία στις συνταγές -το φαγητό χωρίς γλουτένη μπορεί να είναι πολύ πιο δημιουργικό απ’ ότι νομίζετε!