fbpx

Μεσογειακή Διατροφή: 10 Συνταγές που αξίζει να δοκιμάσετε! 

Η Μεσογειακή διατροφή είναι μία από τις πιο δημοφιλείς παγκοσμίως, όχι μόνο χάρη στην αξεπέραστη νοστιμιά της, αλλά και χάρη στα αμέτρητα οφέλη που έχει για την υγεία. Όσο για τις συνταγές Μεσογειακής διατροφής, είναι αμέτρητες και συνδυάζουν γεύση με πληθώρα θρεπτικών συστατικών, φέρνοντας στο πιάτο σας τους γαστρονομικούς θησαυρούς της Μεσογείου.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, μοιραζόμαστε μαζί σας μερικές από τις καλύτερες συνταγές Μεσογειακής διατροφής, καθώς και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να τις εντάξετε στο εβδομαδιαίο σας μενού. Ας ξεκινήσουμε!

Πεντανόστιμες συνταγές Μεσογειακής διατροφής που αξίζει να δοκιμάσετε

  1. Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί είναι μία από τις πιο αγαπημένες συνταγές της Μεσογειακής κουζίνας! Στη συνταγή αυτή, το ρύζι και τα μυρωδικά τυλίγονται σε τρυφερά αμπελόφυλλα και μαγειρεύονται με λάδι και λεμόνι. Πρόκειται για έναν λαχταριστό μεζέ, ο οποίος αποτελεί ένα υπέροχο ορεκτικό που συνοδεύεται εξαιρετικά με σος γιαουρτιού ή τζατζίκι. Αν πάλι κάνετε νηστεία ή ακολουθείτε μία vegan Μεσογειακή διατροφή, μπορείτε να τα απολαύσετε σκέτα ή με ντιπ ταχίνι

  1. Μπακαλιάρος με Ρεβιθάδα

Ο μπακαλιάρος, ένα ψάρι ιδιαίτερα δημοφιλές στην ελληνική και μεσογειακή κουζίνα, μαγειρεύεται με διάφορους τρόπους. Οι πιο δημοφιλείς είναι ο μπακαλιάρος σκορδαλιά και ο μπακαλιάρος στο φούρνο με πατάτες ή όσπρια και μυρωδικά. Στη συνταγή αυτή, ο μπακαλιάρος μπαίνει στο φούρνο με ρεβίθια, ντομάτα και ζωμό λαχανικών, δημιουργώντας ένα super-υγιεινό και νόστιμο πιάτο που θα θέλετε να φτιάχνετε ξανά και ξανά!

  1. Μελιτζάνες Ιμάμ

Οι μελιτζάνες είναι ένα από τα αγαπημένα λαχανικά των Μεσογειακών χωρών, γι’αυτό άλλωστε πρωταγωνιστεί και σε πολλές συνταγές Μεσογειακής διατροφής! Μία από τις πιο αγαπημένες είναι οι μελιτζάνες ιμάμ, δηλαδή μελιτζάνες στο φούρνο με πλούσια σάλτσα ντομάτας, κρεμμύδια και μυρωδικά. Η συγκεκριμένη συνταγή συνδυάζεται τέλεια με κρασί και μπορεί να φαγωθεί τόσο ως μεζές, μαζί με άλλα ορεκτικά, όσο και ως κυρίως πιάτο.

  1. Μουσακάς από ρεβιθάδα

Ο μουσακάς είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και αγαπημένες ελληνικές συνταγές, αποτελώντας μάλιστα και ένα από τα πιάτα που τρώει οπωσδήποτε κάθε ταξιδιώτης που επισκέπτεται τη χώρα μας! Παραδοσιακά, ο μουσακάς περιλαμβάνει κιμά, όμως αν θέλετε να δημιουργήσετε την χορτοφαγική Μεσογειακή εκδοχή του, μπορείτε να αντικαταστήσετε τον κιμά με ρεβίθια. Θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα!

  1. Φασολάδα

Τα φασόλια είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό όσπριο, το οποίο αποτελεί ιδανική επιλογή για σούπες! Στη Μεσόγειο, υπάρχουν διάφορες εκδοχές της σούπας με φασόλια, μία από τις πιο νόστιμες όμως είναι η κοκκινιστή φασολάδα. Σε αυτή τη συνταγή, τα φασόλια σιγομαγειρεύονται στην κατσαρόλα με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, σάλτσα ντομάτας και μυρωδικά, δημιουργώντας ένα λαχταριστό ζεστό πιάτο!

  1. Πίτα με Πολτό Ψητής Μελιτζάνας

Οι πίτες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στη Μεσόγειο και έχουν αμέτρητες παραλλαγές, ανάλογα με τα προϊόντα του κάθε τόπου, αλλά και τα διαθέσιμα υλικά που έχει το κάθε νοικοκυριό! Τα λαχανικά αποτελούν τη νούμερο 1 επιλογή για τη γέμιση των πιτών της Μεσογείου, καθώς υπάρχουν σε αφθονία στις χώρες αυτές. Στη γέμιση της πίτας αυτής λοιπόν, κεντρική θέση έχει η μελιτζάνα, η οποία, σε συνδυασμό με την κόκκινη πιπεριά και τα μυρωδικά, δημιουργούν μία γευστική πανδαισία!

  1. Γλυκοπικάντικα ντολμαδάκια με μανιτάρια σε πίτες

Όπως είπαμε και παραπάνω, τα ντολμαδάκια είναι από τα πιο νόστιμα και αγαπημένα φαγητά της Μεσογειακής διατροφής! Όμως, παρόλο που μπορείτε να τα καταναλώσετε σκέτα, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να απογειώσουν ακόμα και τα πιο απλά πιάτα. Στη συνταγή αυτή, τα ντολμαδάκια συνδυάζονται με ζουμερά μανιτάρια, πλούσια σάλτσα ντομάτας και αφράτη πίτα, δημιουργώντας έναν γευστικό και υγιεινό μεζέ!

  1. Πένες με σάλτσα

Ένα από τα πιο βασικά συστατικά που χρησιμοποιούν οι συνταγές Μεσογειακής διατροφής είναι τα ζυμαρικά κάθε είδους, από σπαγγέτι, μέχρι πένες! Κι επειδή τα πιο απλά πιάτα είναι συνήθως και τα πιο νόστιμα, μία πλούσια σάλτσα ντομάτας με φρέσκο βασιλικό, όπως αυτή της συγκεκριμένης συνταγής, είναι το ιδανικό συνοδευτικό για ένα πιάτο ζυμαρικών με αέρα Μεσογείου!

  1. Γίγαντες Γιαχνί φούρνου

Νόστιμα, θρεπτικά και χορταστικά, τα όσπρια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής. Η κατανάλωση οσπρίων μάλιστα είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που η Μεσογειακή διατροφή έχει τόσα πολλά οφέλη για την υγεία! Οι γίγαντες, ένα από τα πιο αγαπημένα όσπρια των Ελλήνων, χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές, με τους γίγαντες γιαχνί να είναι μία από τις νοστιμότερες -αξίζει να τη δοκιμάσετε!

  1. Κανελόνια με πολτό ψητής μελιτζάνας

Τα κανελόνια, σε διάφορες παραλλαγές, είναι ένα από τα πιο λαχταριστά Μεσογειακά πιάτα! Η γέμισή τους συνήθως περιλαμβάνει κρέας ή τυρί, όπως αν θέλετε να δοκιμάσετε μία χορτοφαγική, αλλά εξίσου νόστιμη εκδοχή τους, τα κανελόνια με πολτό μελιτζάνας είναι η ιδανική επιλογή. Ο συνδυασμός της μελιτζάνας με τα μυρωδικά και τη ντομάτα σίγουρα θα σας συναρπάσει! 

Γιατί πρέπει να εντάξετε τις συνταγές Μεσογειακής διατροφής στο μενού σας;

Η Μεσογειακή διατροφή, η οποία βασίζεται στις διατροφικές συνήθειες των λαών της Μεσογείου, είναι παγκοσμίως γνωστή για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία, αλλά και για τη φρεσκάδα των συστατικών της. Τα κυριότερα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής είναι ότι:

  • Βοηθά στην απώλεια και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
  • Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.
  • Μπορεί να προστατέψει από τη νόσο Alzheimer.
  • Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
  • Βοηθά όσους πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα.
  • Προστατεύει ενάντια διάφορων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.
  • Μειώνει το ρίσκο κατάθλιψης.
  • Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς.

Η Μεσογειακή διατροφή ξεχωρίζει για τη νοστιμιά, τη φρεσκάδα της, αλλά και την υψηλή θρεπτική αξία των συστατικών της. Εντάσσοντας τις συνταγές Μεσογειακής διατροφής που μοιραστήκαμε μαζί σας στο εβδομαδιαίο μενού σας, θα έχετε την ευκαιρία όχι μόνο να δοκιμάσετε ιδιαίτερες γεύσεις και ξεχωριστά πιάτα, αλλά και να πειραματιστείτε με νέα υλικά. Καλή όρεξη!